Schrijf design problemen uit

9 december 2015

Eén van de leukste aspecten van mijn werk vind ik het oplossen van problemen met design. Het verzinnen van de juiste interactie waarmee een gebruiker zo makkelijk mogelijk een taak kan voltooien. Eén van mijn sterkste tools daarvoor, en vreemd genoeg eentje waarvan ik altijd de waarde lijk te vergeten, is schrijven.

Ik heb de afgelopen paar maanden tegen een design probleem aan zitten hikken waar ik maar geen goede oplossing voor kon verzinnen. Het gaat hier om een stap in het onboardings proces van een groot project waar we bij Epesi aan werken. De gebruiker moet in die stap gegevens selecteren waarvan hij wilt dat zijn klanten dat invullen. Daarbij moet er ook een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen "nice-to-know" en "need-to-know". Oftewel, gegevens die verplicht ingevuld zouden moeten worden en optionele gegevens.
Klinkt niet moeilijk toch? Het probleem was echter dat wij controle willen hebben over welke gegevens er geselecteerd kunnen worden en dat het een lange, groeiende lijst is. Bovendien moeten we rekening houden met gevorderde en minder gevorderde gebruikers, waarbij de minder gevorderde gebruikers niet goed zullen weten wat ze zouden moeten selecteren.

Ik zat helemaal vast. Ik had drie ideeën verzonnen, de één nog slechter dan de ander, maar meer kwam er gewoon niet uit. Ik had al besloten om het even te laten liggen en om het later weer op te pakken. Misschien dat ik er later met een frisse blik naar kon kijken en met nieuwe, betere ideeën kon komen. Maar toen ik er onlangs weer naar moest kijken bleek die truc niet te werken. Ik had er wellicht niet aan het einde van de middag aan moeten beginnen, maar het eindigde alleen maar in frustratie en het liet mij de rest van de avond niet met rust.

Ik besloot daarom dat ik de volgende ochtend de community van ux.stackexchange om hulp zou vragen. Ik verwachtte er geen oplossing te vinden, maar wel dat sommige mensen wellicht andere inzichten zouden hebben die zouden kunnen helpen. Dus de volgende ochtend probeerde ik mijn probleem uit te leggen aan volkomen vreemden, die niet veel over het project mochten weten. Ik legde uit tot welke drie mogelijke oplossingen ik was gekomen en aan welke dingen ik al had gedacht voor het geval mensen met dezelfde suggesties zouden komen.
Maar ik was nog maar mijn bijgedachten bij mijn eerste idee aan het opschrijven toen alles opeens op zijn plek viel en ik wel met een idee kwam waarvan ik dacht dat het zou werken.

Ik was gewoon compleet vergeten wat de kracht van schrijven is. Terwijl ik aan het uitleggen was waarom een bepaald idee niet werkte voelde het letterlijk alsof er ruimte ontstond in mijn hoofd. De plek waar ik mijn hele verhaal aan het opschrijven was, fungeerde als een uitbreiding aan mijn geheugen. Ik kon het allemaal daar opslaan zodat ik ruimte had en overzicht kon creëren voor mijzelf. Het gaf mij ruimte om het probleem van andere kanten te bekijken.
Het idee, dat ik aan het uitleggen was, bestond uit een hele lange lijst met gegevens. Te lang om bruikbaar te zijn. Een idee zou zijn om de lijst te filteren van onnodige suggesties, maar daarvoor zouden we de gebruikers heel goed moeten kennen en het zou hen kunnen beperken. Een betere oplossing zou zijn om van accordion menu's gebruik te maken. Alle gegevens zouden daarvoor onderverdeeld moeten worden en verborgen onder de titel van hun categorie. Ik vond dat echter geen mooie oplossing en ik was bang dat gebruikers verstopte onderdelen over het hoofd zouden zien.
Terwijl ik dat allemaal opschreef begonnen de wielen in mijn hoofd weer vrij te draaien. Zou ik ook een typeahead moeten beschrijven in mijn vraag? Een inputveld die automatisch bijvult zodra de gebruiker begint te typen. Daar had ik nog niet echt aan gedacht als oplossing, maar het is ook geen ideale oplossing. Het is esthetisch mooier, maar ik kom nog steeds terug bij 'out of side, out of mind'. Ik ben bang dat gebruikers dan niet goed weten wat ze in zouden moeten vullen en wat er allemaal mogelijk is.
BAM
Alles viel toen op zijn plaats. Er zijn basis gegevens die gebruikers altijd wel van hun klanten willen weten, met nog een aantal gegevens die ook vaak worden gevraagd. Deze gegevens zouden we al voor kunnen selecteren met de optie om te verwijderen. Kans is dat het ook precies datgene is dat de gebruiker wilt vragen, dan hebben we daar meteen een boel seconden mee bespaard in het onboarding proces. En anders geeft het de gebruiker al wel een goed idee van wat hij allemaal zou kunnen vragen. Een kleine uitleg zou daar bij helpen.
Het was een oplossing die mij direct aansprak. Iets wat ik niet bij mijn andere ideeën had.
Ik heb de vraag uiteindelijk niet meer gepost. Ik heb daarmee een aantal mensen ook heel wat leesvoer bespaard.

Dus voor volgende keer ga ik weer proberen te onthouden dat ik—wanneer ik weer vast loop op een probleem—dat kan oplossen door mijn ideeën uit te schrijven.