Hello world!

4 juni 2015

Ik heb mijzelf voorgenomen dat ik een blog ga bijhouden. Ik loop al een aantal jaar met het idee, maar ik kon mijzelf er nooit toe zetten. Ik denk dat dat voornamelijk door angst voor kritiek kwam; Bang voor wat mensen er van zouden vinden of van zouden zeggen. En ik wist niet waar ik over zou moeten schrijven. Ik kon destijds wellicht twee of drie onderwerpen verzinnen waar ik wat over kwijt kon, maar dat zou niet genoeg zijn om een blog te vullen. Dat veranderde na het lezen van twee artikelen en nadat ik begreep hoe het mij in mijn professionele carrière zou kunnen helpen.

Het eerste artikel dat ik las betreft een artikel van Jeffrey Zeldman op A List Apart, The Love You Make. Hier in schrijft hij over hoe schrijven helpt je gedachten op een rijtje te zetten. Hoe het er voor zorgt dat je je gedachten beter kunt articuleren en hoe je als webdesigner jouw designs en ideeën beter kunt verkopen aan de klant. Dit resoneerde enorm met mij.

Het was mij op gaan vallen dat ik slechter uit mijn woorden kwam dan voorheen. Als ik onverwacht een klant aan de telefoon kreeg en ik ter plekke met ideeën en oplossingen moest komen, ging ik vaak stamelen en wist ik niet goed mijn gedachten te verwoorden. Bij de meeste gesprekken met klanten is het vaak nodig om nog wat informatie via de mail te sturen. En dat waren vaak de momenten waar bij mij de ideeën kwamen. Dat resulteerde dan vaak in een te lange email. Ik denk zelf dat het kwam door de drukke periode waar ik in leefde.
Ik dacht er destijds niet bij na, maar na het lezen van het artikel van Jeffrey Zeldman besefte ik dat ik onbewust veel baat heb bij het uitschrijven van mijn gedachtes. Ik opende daarom meteen een notitie app en begon te schrijven over de onderwerpen die mij op dat moment bezig hielden. Ik ga niet zeggen dat het direct effect had, maar ik kan ondertussen zeggen dat het er op lijkt dat door het uitschrijven van mijn ideeën, ik al minder stamel wanneer ik met klanten of collega's praat over projecten en beter mijn gedachten kan verwoorden. Het is zeker nog niet weg. Ik betrapte mij er afgelopen week nog op dat ik niet uit mijn woorden kwam terwijl het in mijn hoofd zo duidelijk leek. Maar ik zit nog in de stijgende lijn, want ik verwacht juist meer te gaan schrijven nu ik dit blog start.

Maar weet ik nu wel waar ik over ga schrijven? Ik denk van wel. De gedachte dat wat ik vertel niet interessant genoeg is speelt nog steeds in mijn hoofd, maar een artikel op Webdesigner Depot van John O'Nolan gaf mij de moed om toch in het diepe te springen. In het artikel vertelt hij hoe hij heel veel in zijn carrière te danken heeft aan bloggen en hoe hij ook het gevoel had ongekwalificeerd te zijn en niet wist waar hij precies over moest schrijven.

"Don't let fear of being under-qualified hold you back. I definitely wasn't qualified."

Dus ik neem bij deze gewoon de sprong. Ik ga bloggen over wat ik leer, wat mij fascineert en wat mij frustreert en ik zie wel wat het mij brengt. Het zorgt er op zijn minst voor dat ik mijn gedachten orden, een duidelijke mening weet te creëren en daarmee beter mijn werk kan doen. En als er mensen zijn die het willen lezen, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.